Alla ELEVER har rätt till läromedel.
Skriv under på det!

Går du i skolan ska du ha läromedel, det säger sig självt. Men så är det inte. De flesta lärare kan inte köpa in det de behöver och eleverna hänvisas till sökmotorer och kopierade papper som vittrar sönder längst ner i väskan. Det här är fel. Men du kan se till att barnen får rätt. Rätt till läromedel. Skriv under vårt upprop!

Tack!

Oops! Something went wrong while submitting the form.
När du skriver under går du med på att vi håller dig uppdaterad om vårt arbete i kampanjen. Vi behandlar dina personuppgifter enligt gällande dataskyddslagstiftning. Du hittar mer information i vår integritetspolicy. När underskrifterna skickas till mottagaren syns bara ditt för- och efternamn. Vi använder din e-postadress vid namninsamlingen för att vara säkra på att varje underskrift är unik.
35
 
underskrifter
Hjälp oss nå
 
250
underskrifter

Här kommer en läxa till Sveriges politiker.

Sveriges lärare larmar: De kan inte köpa in de läromedel de behöver. De har förlorat sitt viktigaste arbetsredskap och eleverna har förlorat nycklarna till kunskap.

Dessutom är skillnaderna i resurser mellan kommunerna gigantisk. Det är kort uttryckt en orättvis situation i många svenska skolor. Så här kan det inte vara. Så hur blev det så här?

Sveriges skollag säger inget om elevers rätt till läromedel. Läroplanerna säger inget om lärares inflytande över val av läromedel. Skolor har ingen skyldighet att föra statistik på sina läromedelsinköp.

Vårt budskap till Sveriges politiker är enkelt: säkra lärares och elevers rätt till läromedel och gör det nu, för det är illa. Hur illa? Varsågod, här följer en kort lektion i hur det är ställt i den svenska skolan. Håll i dig.

Bara en av tio lärare kan köpa in de läromedel de behöver.

”Min rektor sa att vi fick välja mellan att bjuda eleverna på glass på avslutningen eller att få läromedel till hösten.”

Lärare

Får ditt barn bra läromedel? Det beror på var du bor.

Grästorp
322
kr
Göteborg
2049
kr
Göteborg investerar över 500% mer i läromedel per elev än Grästorp. Siffrorna visar kostnaden per elev och år för läromedel (2021).

”Läromedel är den största anledningen till att jag överhuvudtaget lär mig något i skolan.”

Elev, 16 år

Jämfört med våra grannar är Sverige sämst i klassen.

Sverige
859 kr
Finland
1 328 kr
Norge
1 641 kr
Norge investerar nästan 100% mer i läromedel per elev än Sverige. Siffrorna visar kostnaden per elev och år för läromedel (2021).

”Läromedel är en kunskapskälla som är kvalitetsgranskad.”

Förälder

Rätta till det som är fel – börja här!

Jag är förälder
Jag är elev
Jag är lärare

Jag är en bekymrad medborgare >

Skollagen måste ändras. Sprid ordet!

Vill du veta mer? Läs om vårt arbete i frågan >